Зарина Првасевда

На работ на автентичноста и пренесување на културното наследство во самоизразување, македонската уметница Зарина Првасевда го најде својот глас на нејзиниот долгоочекуван деби албум „Ехо“, издание кое содржи единствен пристап – 11 традиционални песни на 4 различни јазици.

Објавен од Croatia Records, регионално признатата историска етикета која сè уште ја дефинира културната разновидност на Балканот, албумот ја сумира уметничката визија на Зарина низ слободата и талкањето меѓу сите впечатоци што ја инспирирале од фолклорното наследство.

Додека нејзините вокални техники се потпираат на источно-европските традиции, инструменталната и ритмичката разновидност дише низ целата плоча. Ова ниво на зрелост не може да се означи само како музика на светот – благодарение на нејзината социјална чувствителност, нејзините длабоки врски со природата што ја опкружува и претходните соработки со идентични музичари и филмаџии во регионот, Зарина сè уште сака да ги собере и да ги сподели приказните со кои таа се среќава. Таа учествуваше во борбата за прогласување на Шар Планина за национален парк, а патува од село до село за да се сретне со македонските баби за да ги истражува и снима нивните песни и приказни што ги споделуваат.

Делата на Зарина веќе го дефинираат македонското наследство: таа однапред ја распродаде Македонската филхармонија за шоуто за издавањето на нејзиниот деби албум, и има понатамошни планови да ја пренесе својата музика до пошироката публика додека постојано работи на нови песни и нови приказни за раскажување.