Xenia

Ксенија е одлична приказна за успех кој го одзема здивот добиен преку напорната работа и желбата да се надмине тешкиот пат на една девојка-уметник во светот на електронската музика.

Ксенија е родена во 1996 година во мало село во областа Тернопил во западна Украина, каде што го поминала своето детство. Од 10-годишна возраст се труди да свири на музички инструменти и за да може да научи да свири хармоника влегува во музичко училиште во соседното село. Дваесет километри е точно должината на патеката што едно мало девојче со огромна футрола за хармоника во рацете ја поминува неколку пати неделно за да им докаже на сите еднаш засекогаш дека нејзината животна мисија е музиката и подготвена е да ја следи до крај. .

Во 2013 година, Ксенија се преселила во главниот град Киев, каде што се запишала на Универзитетот за технологија и дизајн, но на 18-годишна возраст ги напуштила студиите, навлегувајќи во ноќниот живот во Киев и со цврста решеност да дејствува на другата страна на диџејскиот пулт.

Откако ги совлада диџејските техники и се дружеше со диџејската опрема, Ксенија започна да свири на мали приватни настани, во 2016 година го имаше своето деби на Radio Intense стриминг проект – два видео-диџеј-миксови, кои заедно собра повеќе од милион прегледи. Тоа беше пресвртница во нејзината професионална диџејска кариера.

Сфаќајќи дека е потребно не само да пушта музика како диџеј, туку и да ги објави своите музички идеи, Ксенија гради мало домашно студио во 2018 година и истата година за прв пат свири во легендарниот киевски афтерпарти клуб Heaven. Тоа беше љубов на прв поглед меѓу ноќниот живот во главниот град и Ксенија, па таа веднаш стана резидент диџеј во клубот. Славата во Украина не чекаше долго, а до крајот на годината Ксенија можеше да се пофали со еден од најгусто преполните распореди на турнеи, станувајќи главна на клупските настани и големите фестивали во татковината.

Продолжувајќи да соработува со Radio Intense и редовно да ги објавува своите видеа, Ксенија станува се повидлива и влијателна фигура на меѓународната електронска сцена и ги објавува своите први песни на Codex, Set About, IAMT, Stickrecrodings.

Тешките пандемиски години 2020 и 2021 за музичката индустрија не беа залудно потрошени – заедно со IAMT Music Group, Ксенија отвора сопствена издавачка куќа Numen, која за прилично кратко време се претвора во моќен техно бренд и вистински магнет за голем број од истовремено и млади и искусни техно продуценти. Таа снима неколку кул видеа кои само го зајакнуваат нејзиниот статус на најжешка и најбрзо растечка техно дива, а исто така се приклучува на една од најдобрите светски агенции – Analog, подготвувајќи се гласно да се изјасни во блиска иднина и да ја зацврсти својата позиција во срцата на љубителите на техно од целиот свет