SmokePurpp

Омар Пинеиро (роден на 15 мај 1997 година), SmokePurpp е американски рапер и продуцент од Флорида, САД. Тој упадна во ло-фај рап сцената во 2015 година преку онлајн платформата за дистрибуција на аудио SoundCloud. Започна како продуцент во средношколските денови и почна да рапува откако не успеа во таа насока. Пинеиро ја издаде својот дебитантски комерцијален микстејп Deadstar на 28 септември 2017 година, а микстејпот се искачи на 42-то место Билборд 200 табела на албуми. Smokepurpp заедно со долгогодишниот пријател, Лил Пумп, го издаде Nephew на 12 јуни 2018 година и е неговиот најголем рекорд кој досега има над 100 милиони стримови.