S.A.R.S.

S.A.R.S. е популарен српски алтернативен рок бенд кој е формиран во Белград во 1992 година. Името на бендот е акроним за „Свежо ампутираната рака на Сатријани“.

 

Бендот стана популарен во раната 2000-та со нивниот хит сингл „Buđav lebac“ кој стана народна химна и им помогна да стекнат верна фан база. Музиката на S.A.R.S. е спој на различни жанрови, вклучувајќи рок, панк, ска и реге, со текстови кои се фокусираат на општествените проблеми како корупција, сиромаштија и општествена нееднаквост.

 

Низ годините, S.A.R.S. има издадено успешни албуми, вклучувајќи ги „Perspektiva“, „Ikone pop kulture“ и „Kuća časti“. Бендот исто така има соработувано со други значајни музичари и бендови, како што се Горан Бреговиќ, Рамбо Амадеус и Dubioza Kolektiv.

 

Освен по нивната музика, S.A.R.S. е познат и по нивната филантропска работа, со фокус на помош на непривилегирани деца и семејства во Србија. Посветеноста на бендот за социјална правда и нивната уникатна мешавина на музички стилови им донесе посебно место на српската музичка сцена и пошироко.