Naked

Naked е основан во Белград во 2006 година. Бендот веднаш го привлече вниманието на локалната публика! Тие се истакнаа на српската музичка сцена благодарение на повеќеслојниот и енергичен музички израз, приемчивите, во исто време интригантни оригинални композиции и компактното, добро координирано свирење. Покрај горенаведеното, има и убедливи сценски изведби и имиџот на членовите на групата, што наједноставно би можело да се опише како „многу кул“.

Групата започна како квинтет (две бас гитари, гитара, тапани, виолина); потоа ги снимиле првите два албума во форма на секстет (со додаток на хармоника) Тие почнале да работат на нивниот трет албум како квартет, што доведе до голема промена во звукот на бендот и пресврт во нивната работа. и кариера. Оттогаш, нивната музика стана порационализирана, а сепак полна со енергија. Непогрешливиот звук Naked оттогаш стана нивен заштитен знак.

Зошто ги нарекуваат Naked?

Затоа што ја сакаат искреноста, отвореноста, вистината, чистотата, голотијата, демистификацијата… Затоа што членовите на групата носат емотивен спектар, кој никнал во нивните души и умови прво во безгрижното рано детство, а потоа созревајќи во неблагодарни општествени околности во екс Југославија, во атмосфера на сиромаштија, омраза, страв, насилство, хиперинфлација, војна, бомбардирање, општ општествен пад… Во атмосфера во која во исто време може да се развијат плодни идеи за слобода, надеж, добри вибрации, љубов, потфат.

Mosquito Stage