„MOST“ – мостот на балканската музика

Мисијата на „MOST Music“ е да го поттикне музичкиот пазар на Балканот преку поврзување и поддржување на изведувачи, менаџери, фестивали и институции од светската музичка сцена. „MOST“ гради мост кој го поврзува Балканот и глобалниот музички пазар, мост кои го сочинуваат лични конекции, искуства и размени.

Овој проект, поддржан од програмата Креативна Европа на Европска Унија, го насочува потенцијалот и возбудливиот микс на култури во југоисточниот регион на Европа во поголемиот европски тираж. „МОЅТ“ е фокусиран да создаде „гужва“ околу брендот на современата балканска музика, активно гледајќи преку стереотипите.

Комплексна стратегија за балканската музичка индустрија

Балканот е регион со прекрасни ресурси и неискористен потенцијал. Повеќето луѓе ја асоцираат неговата музика со гласен месинг и бучни мелодии за забави, но полуостровот може да се пофали со сложено и скапоцено музичко наследство што ја има инспирирано и формирано европската музика повеќе векови и е живописна и слоевита до ден денес.

Сепак, музиката од Балканот сè уште не го достигнала заслуженото место на светскиот пазар, а уметниците, фестивалите и професионалците се задржуваат во релативна изолација. Проектот „MOST Music“ има за цел да го поправи ова преку професионална обука, развој на публика, поддршка на мобилноста на уметници и професионалци, управување со настани, развој на платформа, предлози за политики и пилот проекти, зајакнување на регионот и неговите претставници во поширок меѓународен контекст.

Нашата програма го промовира балканскиот музички сектор на повеќе начини. Пред сè, го промовираме одржливиот раст на балканската музичка индустрија преку нашите сложени стратегии за уметници, млади професионалци, настани, места, па дури и проекти преку нашиот проект инкубатор. Второ, ние се фокусираме на долгорочно градење капацитети со обука, менторство и влијателни инвестиции. Ние веруваме во градење мостови меѓу Југоисточна и Западна Европа преку лични врски и професионални односи.

За кого е „МОЅТ“?

„МОЅТ“ ги таргетира групите од музичката индустрија преку различни програми, наречени столбови. Нашите четири столбови ги таргетираат:

Бендовите и менаџерите

Млади менаџери, букери и промотери

Организатори на фестивали и сопственици на клубови

сите светски музички професионалци кои се подготвени и сакаат да излезат на меѓународната сцена. Исто така, бараме луѓе со креативни проектни идеи кои сакаат да го зајакнат локалниот или регионалниот музички пазар на Балканот: урбани креативци, локални носители на одлуки, активисти, јавни службеници, невладини организации, студенти и истражувачи кои работат во областа на културата и урбаното планирање се сите во рамките на нашите целни групи.

Географски, опсегот на проектот ги вклучува: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Косово*, Црна Гора, Македонија, Романија и Србија. Еден исклучок е за фестивалите и клубовите – во столбот за размена на фестивали и клубови ние регрутираме од која било земја членка на Креативна Европа.

Четирите столбови на нашиот мост

„МОЅТ“ има четири столба на програми за обука, од кои секоја има неколку рунди. Столбовите се насочени кон различни сектори на музичката индустрија: музичари, менаџери, организатори на настани и менаџери на проекти. Дознајте повеќе за столбовите читајќи за Балканскиот музички експорт за уметници, столбот за обука за менаџмент за млади професионалци во музичката индустрија, столбот за размена на фестивали и клубови за организатори на настани и за Урбан проектен центар за оние со креативни идеи за проекти.

„MOST Music“ е проект долг 4 години. Во текот на овие 4 години, вкупно 3 рунди ја комплетираат програмата за обука – тоа значи дека имаме повеќе групи на „MOST Alumni“ кои формираат постојано растечка мрежа на „дипломирани студенти“, кои се поддржуваат едни со други.

Програмата нуди различна вредност за различните целни сектори – од можности за настапи до работни позиции за стажирање, размена на изведувачи и многу повеќе. „МОЅТ“ е присутен на големи светски музички настани, како што се „Budapest Ritmo“ или „WOMEX“, и ги поддржува своите учесници со пристап до овие важни настани.

Веќе постигнавме пресвртници како што е првиот настап поддржан од „МОЅТ“ на „WOMEX 21“ на бендот „Naked“, или извонредниот успех на новиот албум на „Oratnitza“, „Zavrzlama“, произведен со поддршка од „МОЅТ“, кој беше присутен на европските и трансглобалните топ листи за светска музика.

Ние се залагаме за вредностите на светската музика

Учесниците на „MOST Music“ доаѓаат од сите сфери на животот и од многу различни сегменти на музичката индустрија. Ја охрабруваме оваа разновидност и веруваме во моќта на музиката да отвора врати и да гради мостови. Музиката, конкретно светската музика (можеби ја знаете под различни имиња, како изворна, глобална, етно, фузија или друго) е особено погодна за културна размена. Овие жанрови, вкоренети во традицијата и инспирирани од современата глобалистичка култура, се одлични амбасадори за отворање срца и умови и за зачувување на културното наследство – двете основни вредности на проектот „MOST Music“.

Меѓународна заедница

Важен елемент на „MOST Music“е градењето односи. Проектот првично беше попречен од КОВИД – 19 пандемијата, но дури и за време на месеците во изолација, мрежата обезбеди можности за меѓународна соработка, а подоцна и за состаноци и размена лице в лице. Ова е една од основните вредности на проектот „MOST“ – веруваме дека градењето мостови низ европската музичка индустрија најдобро се прави преку лични врски и професионални односи.

За најдобар корист на учесниците, „MOST Music“ е управуван од конзорциум, мрежа од 11 партнерски организации низ Европа, од Бугарија до Обединетото Кралство. Проектот е воден од „Hangvető“ со седиште во Будимпешта. Нашите партнери покриваат голема географска и културна област: „Password Production“, Фондацијата „EXIT“, Бугарската музичка асоцијација, проектот Темишвар европска престолнина на културата и „REK Remont Kapital“, како и списанието „Songlines“, „WOMEX“ (Piranha Arts), „Bozar“ и „Pro Progressione“ како поврзани партнери.

Кликнете овде за да дознаете повеќе за нашите партнери, кои ќе можете да ги запознаете на разни „МОЅТ“ настани, работилници, па дури и може да аплицирате за да работите лично со нив.

„МОЅТ“ е поддржан од Креативна Европа, рамковната програма на Европската унија за поддршка на културата и аудиовизуелниот сектор.

* Оваа ознака не е во спротивност со позициите за статусот и е во согласност со Резолуцијата 1244/1999 на СССР и мислењето на МСП за прогласувањето независност на Косово.