KREATOR

Децении во нивната кариера која ја смени играта, германските метал легенди Kreator се наоѓаат поуспешни и повлијателни од кога било. Тие се држат до своите пиштоли, ги надминаа трендовите и ги надминаа своите врсници – ниту еднаш не колебајќи се  жестокиот звук што ги возбудуваше како тинејџери. Ако ништо друго, таа жед за звучна војна е исто толку силна, ако не и посилна, денес. Онаму каде што другите страдаа од креативна неисхранетост и уметничка несигурност, нештона кое се склони дури и најголемите и најдобрите од металот, Kreator отсекогаш продолжувале напред  со полна пареа – благодарение на уверувањата  и бестрашната решителност на основачот,  пејач и гитарист Миланд „Мил“ Петроца. . Во 1985 година, на дебито „Бескрајна болка“, иноваторите од Есен, го создадоа шаблонот за екстремната бучава, спојувајќи ги елементите на треш и блек метал на начини што никогаш претходно не биле слушнати. Нивниот втор албум од следната година, Pleasure To Kill, стана еден од историските албуми во 1986 година – правејќи метал историја заедно со клучните изданија од Metallica, Slayer и Megadeth. Тие и понатаму продолжија да носат пеколни химни за масите во секој следен албум, со  песни на кои ретко кој би можел да се спротивстави.

Последната деценија беше особено возбудлива за групата, со Phantom Antichrist од 2012 година што докажува како тие можат да ги прифатат современите техники на продукција  и да се движат со времето без да го напуштат подземниот дух и пркосот што на прво место ги направи светско име. Неговиот наследник, Gods Of Violence од 2017 година,за  прв пат  во нивната  кариера ги искачи  на врвот на германските топ листи, што е практично нечуено  за бенд со таков громогласен интензитет. Враќајќи се во 2021  година со петнаесеттиот опус Hate Über Alles – кој го означува нивниот прв студиски албум со Фредрик Леклерк (ex-Dragonforce, Sinsaenum) на бас, придружувајќи им се на Мил, гитаристот Сами Јли-Сирнио и тапанарот Јирген „Вентор“ Реил – метал титаните повторно ја  канализираат  несветата тежина доволно силна за да ја извади Земјата надвор од оската…

„Ние сè уште сакаме да се предизвикуваме себеси, претпоставувам дека тоа е она на кое се сведува“, вели Мил, кога беше прашан за тајната на нивната долговечност и беспрекорни ингеренции. „Секогаш кога правиме албум, се чувствуваме како да е  првиот. Одвојуваме време, важно е да имаме што да кажеме наместо да ги објавуваме работите само за да објавиме нешто ново. Квалитетот секогаш над квантитетот. Зошто да објавувате бесмислени, здодевни албуми? Повеќе би сакал да се надоврзам на суштината на она што сакам да  го кажам и она што сакам луѓето да го чувствуваат. Затоа звучиме толку луто и нервозно“.

Лути и нервозни се секако зборови што го олицетворуваат она што е во самата суштина  на музичката ДНК на Kreator. Но, дури и со наследството зад нив, тие не се  потпираат на своите успеси и слава од минатото – дури и кога го смислуваат следната музика која ќе го наследиа креативниот и комерцијален врв на топ листите…