Калата

Калата е македонски бенд/проект формиран од Симеон Ангеловски (басист, аранжер, композитор) во 2018. Почнавме како дуо (Симеон и Минела) но сега сме 9 луѓе. Наша инспирација е сета убава традиционална македонска музика. Се обидуваме да ја отсвириме нашата родна музика во комбинација со звукот на 21 век, на некој начин повлекувајќи паралела помеѓу музиката на традиционалната и модерната музика. Главната мотивација беше да ја свириме нашата родна (македонска) музика и да ја задржиме традиционалната вибрација што е можно повеќе, но сепак да додадеме малку вкус. Се обидуваме да ги најдеме сличностите меѓу модерната музика и традиционалната македонска/балканска музика и да ја комбинираме, но како што реков, мораме да го задржиме традиционалниот амбиент и да го задржиме акцентот на истиот.

Ние сме релативно нов бенд и не сме имале многу свирки/шоуи, сè уште сме фокусирани на компонирање, аранжирање и снимање музика. Имаме сè уште необјавено, но целосно снимено и полумешано ЕП кое ќе биде објавено во мај 2022. Работиме и на новото ЕП и се надеваме дека ќе го објавиме до крајот на ова лето.

Минатата година бевме дел од три фестивали, а игравме и на помала публика. Имаме неколку претстојни турнеи/фестивали оваа година, Д Фестивал (Македонија), NYou (Албанија), Balkan Trafik (Белгија), Pin Conference (Македонија).

Mosquito Stage