FUNK SHUI

FUNK SHUI е еклектичен колектив од Македонија, воден од ненаситна љубопитност да истражува нови патишта на музичко изразување. Од нивниот деби албум „Етер“ во 2012 година, потоа следениот во 2015 година „R.E.M. и ЕП „Импулс“ во 2018 година, FUNK SHUI постојано се развива, усовршувајќи ја својата визија и звук. Бендот не може лесно да се категоризира, но најдобро е разбран како извонредно искуство кое опфаќа низа на емоции, стилови и влијанија.

 

Со секое издание, FUNK SHUI ги поместува границите на модерната музичка сцена, правејќи уникатна патека кон редефинирање на што значи да се биде навистина талентиран и експресивен бенд во регионот. Нивната исклучителна работа не остана незабележана, а бендот беше поканет да настапи на некои од најпрестижните музички фестивали низ Европа, вклучувајќи ги „Eurosonic – ESNS“, „Mondo.NYC“, „MENT Ljubljana“, „Athens Music Week“, „PIN Music Conference“ и „Liverpool Sound City“ .

 

Достигнувањата на FUNK SHUI се бројни, но можеби ниту едно не е толку вредно како успехот на нивниот сингл „Метеори“, кој регионалната публика на музичкиот портал „Balkanrock“ го прогласи за „Сингл на годината 2020“. Неодамнешните изданија на бендот, „Ветер“, „Не време“ и „Магла“ придружени со воодушевувачки видеа, се само поглед на нивниот нов албум „Никогаш Пак“ објавен на 31 март 2023 година. FUNK SHUI е меѓу номинираните за музичките награди „HEMI“ за 2021 година и „INES Talents“, зацврстувајќи го нивниот статус како еден од највозбудливите акти кои се појавуваат во Европа.

Како што се движи  FUNK SHUI понатаму во 2023 година, бендот е фокусиран на турнеи и овозможување незаборавни настапи во живо. Тие веќе направија интензивна турнеја низ Обединетото Кралство, Полска, Австрија, Германија, Холандија и направија неколку турнеи на Балканот.

 

Тие штотуку го издадоа својот трет долгоочекуван албум „Никогаш Пак“, кој ги содржи сите добро познати претходни синглови: „Метеори“, „Ветер“, „Не време“, „Крик“ итн.

Долгоочекуваното откривање на нивниот трет албум кулминираше со два последователни распродадени концерти во Скопје, што е доказ за растечката важност и културната важност на бендот.

Со нивната непоколеблива посветеност на музичка извонредност и иновативност, FUNK SHUI е бенд кој треба да се гледа во наредните години.