Драган и Ратко Даутовски

Драган Даутовски е познат музички виртуоз и професор по народни инструменти: кавал, гајда и тамбура на Универзитетот Св. Кирил и Методиј. Негова основна инспирација е македонскиот музички фолклорен идиом. Од длабочината на фолклорот, преку различните современи музички естетски елементи и стилови, неговата цел е да создаде синтеза на традиционалното и модерното. Од неговиот разновиден репертоар извира суптилна уметничка креативност, достигнувајќи совршенство во неговата виртуозност и изразувајќи го неискажливото. Неговиот талент го буди сензибилитетот на античките времиња.

Во 1992 година го формира ансамблот Миле Коларовски, кој снима повеќе пати за Македонската национална радио телевизија. Учествувал на музичката партитура за филмот Пред дождот, 1994 година – номиниран за Оскар во режија на Милчо Манчевски. Даутовски, исто така, ја формираше групата ДД Синтезис во 1995 година, а подоцна, Квартетот Драган Даутовски беше создаден во јули 2000 година во Скопје, Македонија.

Драган Даутовски е автор на бројни албуми и дела за инструментални состави и вокални солисти, групи и оркестри, во кои се вклучени и македонски народни инструменти. Овој музичар беше признат и од УНЕСКО во 2007 година. Настапуваше на бројни концерти и ја промовираше македонската автентична, традиционална музика со настапи на музички фестивали низ светот. На Д Фестивал ќе настапи придружуван од неговиот син, перкусионистот Ратко Даутовски, кој се појавува како перкусионист во многу современи проекти од македонската музика.

Church Stage