АРТИЗАНСКА

ЗБОРЕЧКИ ГЛАВИ: ДЕБАТИ

12:00 – 13:30
Оваа година, Д фановите ќе имаат можност да слушаат дебати/панели од страна на млади активисти, македонски творци, музички професионалци кои ќе опфатат секакви теми кои засегаат волонтирање, активизам, поддршка и совети за нови артисти, и разноразни други теми водени од модератори кои се залагаат за иднината на младите во Македонија и пошироко.

Петок 30ти јуни
12:00 – 12:45

КРИК+НОВУС претставуваат:
“Дали волонтираш и зошто не – Зошто е важно да се волонтира на фестивали”
Модератор: Игор Димовски
Панелисти:
Лиса Салес – Дипломиран социјален работник од Кан, Франција и Волонтер во КРИК
Ана Марија Јованова – Млад Европски Амбасадор и Волонтер во НОВУС
Данче Кирова – Волонтер во НОВУС
Панел дискусијата ке трае 45 минути од кои 15 минути ќе бидат одвоени за поставување на прашања од страна на публиката.

Дали сте спремни да бидете инспирирани да направите промена? Придружете ни се на панелот организиран од Центар за истражување и анализи НОВУС заедно со КРИК да слушнете млади волонтери кои се спремни да споделат искуства со вас.

“Дали волонтираш и зошто не” и ”Зошто е важно да се волонтира на фестивали” се двете теми што ќе ја разгорат вашата страст за волонтерство и ќе ви ја доловат улогата на волонтирање во заедницата, но и на фестивали. Панелистите, кои воедно се волонтери кои долги години се наоѓаат во светот на волонтерството ќе ви ја доловат сликата како е тоа да си волонтер но и ќе ве поттикнат да преземете некоја промена во вашата заедница.

Не го пропуштајте овој 45 минутен панел, каде ќе ви биде прикажен свет во кој секојa промена почнува од вас.

12:45 – 13:30
СЕБЕСЛПЖУВАЛКА претставува:

„Психолошко профилирање на партнер со Нарцистично растројство на личноста“

Модератор: Никита Попова (лиценциран психолог и психотерапевт)

Панелист: Тиана Ивановска (лиценциран психолог и европски акредитиран Гешталт психотерапевт)

Сакаш да слушнеш стручно профилирање на нарцистично растројство? Ти здосади од читање на клик бејт статии на оваа тема во кои многу читаш но учиш многу малку? Дојди на панел дискусија и профилирај заедно со експерти во областа на психологијата и психотерапијата.

Сабота 1ви јули
12:00 – 12:45

„Како да го работиш тоа што го сакаш и да заработуваш од тоа“

Модератор: Билјана Црвенковска

Панелисти: DJ Гоце САФ (диџеј и музички продуцент), Принцес Донатсу (режисер, сценарист, музички артист), Драш (уметник за тетоважи и графити);

Дали може да се живее од уметност? Кои се предизвиците и стапиците на „фриленсерството“ и какви компромиси треба да правиш за да го работиш тоа што го сакаш – а не да работиш за други (или да работиш две работи истовремено)? Дали фриленсерството е начин да се биде слободен и што тоа значи споредено со други професии?

12:45 – 13:30

BALKAN:MOST претставува:

“No escape from Balkan?”

Модератор: Анастасија Јуруковска (Password Production)

Панелисти: Зарина Првасевда, Мириан Колев (EUERPI), Жарко Ковачевиќ (САРС)

„Бегството“ од балканската музичка сцена и стекнувањето видливост на пошироко регионална сцена може да биде голем предизвик, но остварлива цел за уметниците.

Што значи музички извоз? Кои чекори треба да ги направи еден уметник за да се квалификува како спремен за музички извоз? На што се става поголем акцент денес: квалитетна презентација или квалитетно дело?

Слушнете што најактуелните артисти на Д Фест имаат да споделат, на кои точки треба да се фокусирате за да достигнете поголем успех и што следи потоа.

Недела 2ри јули

12:00 – 12:45

ЕКВАЛИС и ХЕРА МЛАДИ претставуваат:

„Иднина без млади – има кој да се испрати, нема кој да се врати!“

Модератор: Ана Секуловска

Панелисти: Надица Банишка – младински работник, активист, програмски асистент во Еквалис, Александар Шалевиќ – студент на универзитетот во Љубљана, Марта Чадиковска – младински работник, активист, координатор на ХЕРАмлади;

Викаат каде се младите, таму е и иднината. Ние пак, се запрашуваме каде всушност се младите? Додека сме сите заедно во Дојран на #дфест, дојдете да продискутираме околу феноменот на brain drain и ставовите на младинските активисти околу селењето, желбата на младите да се вклучат во заедницата и борбата за промени.

12:45 – 13: 30

СКОПСКО претставува:

„Дигитал или аналог!?!?“

Модератор: Васил Буралиев (ВБУ музички регистар)

Панелисти: Петар Маркоски (музичар/виолинист), Леон Шумански (Гола Планина Колектив)

Денес има многу начини za промоција на вашата музика преку стриминг платформите.

Ајде да видиме што прават или треба да поправат нашите артисти во однос на дигиталната дистрибуција и дали имаат совети кои би можеле да ви помогнат максимално да ја искористите.

Колку време пред објавување ви треба да го спремите вашиот материјал? Кои се бројките на слушатели и љубители кои би сакале да ги достигнете? Дали функционира процесот на објавување на плејлисти ако во регионот нема уредувачи на дигиталните музички платформи? Дали се квалификувате како артист спремен за музички извоз или сте во ранг на локалното ниво?

На „Д Фестивал“ сакаме да им пружиме на младите уметници едукативен панел каде што ќе можат да слушнат и да научат што е дигитална дистрибуција и како најдобро да ја искористат како алатка за развивање на нивната кариера во областа на уметноста и културата.

GOBLIN GAMES

10:00 – 18:00

Oснован во 2001-ва година од љубители на друштвени игри, Гоблин е природна еволуција на ентузијастичките собири на играчи по гаражи и други тогаш достапни простори(и). Kако продавница, Гоблин својот животен пат го започна во трговскиот центар Буњаковец, каде што живее и расте до ден денес, обединувајќи ги сите профили на аналогни играчи во една голема играчка заедница. 

БУБАЊЕ: ПРЕДАВАЊЕ И РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНСЕКТИ СО ФРУТ БАТ

13:30 – 14:30

Јас сум Еди aka FROOT BAT, дипломиран биолог и млад активист. Ќе предавам за инсектите и други животни кои можеме да ги сретнеме во Дојран и пошироко.

Предавања:

Муви и комарци: наши најголеми непријатели?

Змии, жаби, пајаци: како да ги засакам?

Работилница:

AirBnBee – како се прават хотели за пчели

Столарски Едукативен Центар ДИДЛИ БОУ

13:00 – 16:00

Столарски едукативен центар Дидли боу е индивидуална активност со еколошки карактер во која учесниците преку едукативен процес треба да изработат едноставен музички инструмент – гитара.

Активноста е соодветна за мали тимови каде е потребно да се поттикне учење на нови вештини, да се поттикне креативно размислување, да се зајакне самодоверба. Земено е во предвид дека учесниците нема да имаат никакво искуство со столарство, поради што инструкциите се едноставни, а се користи дупчалка и навртува од алат и се применуваат соодветни безбедносни протоколи.

Резултатот е гитара со една жица во кое производство се користи отпад, а гитарата може да се користи за да се направи бенд во компанијата.

АЈДЕ ДА ЗАЖМУРИМО – СТЕНД АП СО ЖАРКО ЈОВАНОВИЌ

14:30 – 15:30

Човекот кој што никогаш не е сам, со него секогаш одат уште дваесеттмина во пакет.

Многу познати личности од нашата јавна сфера, соберени во една.

На сцена доловени и “фатени” во најразлични секојдневни ситуации.

А истите одиграни од Жарко Јовановиќ.

ЖИВА СТАТУА

Уличната перформативна уметност има секогаш посебно место во Плоштарт на Д Фестивал, а годинава во овој дел од програмата Сара Милевска ќе ни приреди шоу како жива статуа и ќе ни покаже дека не е сѐ како што ни се чини на прв поглед!

Со својот перформанс таа сака да додаде момент на спокој во кампот, кој ќе ги натера минувачите да се впуштат во пријатната атмосфера и заедно со нејзе да ги прослават убавините на Д Фестивал.

Инспирирана од љубовта и водата како клучни елементи, Сара има подготвено две статуи преку кои поетски ќе ги претстави нејзините чувства. Со грациозни движења навезени со безброј симболики, таа ја акцентира придорната убавина на водата – Дојранското езеро, и трансформативната моќ на љубовта.

ЗБОРЕЧКИ ГЛАВИ: ДЕБАТИ

12:00 – 13:30
Оваа година, Д фановите ќе имаат можност да слушаат дебати/панели од страна на млади активисти, македонски творци, музички професионалци кои ќе опфатат секакви теми кои засегаат волонтирање, активизам, поддршка и совети за нови артисти, и разноразни други теми водени од модератори кои се залагаат за иднината на младите во Македонија и пошироко.

Петок 30ти јуни
12:00 – 12:45

КРИК+НОВУС претставуваат:
“Дали волонтираш и зошто не – Зошто е важно да се волонтира на фестивали”
Модератор: Игор Димовски
Панелисти:
Лиса Салес – Дипломиран социјален работник од Кан, Франција и Волонтер во КРИК
Ана Марија Јованова – Млад Европски Амбасадор и Волонтер во НОВУС
Данче Кирова – Волонтер во НОВУС
Панел дискусијата ке трае 45 минути од кои 15 минути ќе бидат одвоени за поставување на прашања од страна на публиката.

Дали сте спремни да бидете инспирирани да направите промена? Придружете ни се на панелот организиран од Центар за истражување и анализи НОВУС заедно со КРИК да слушнете млади волонтери кои се спремни да споделат искуства со вас.

“Дали волонтираш и зошто не” и ”Зошто е важно да се волонтира на фестивали” се двете теми што ќе ја разгорат вашата страст за волонтерство и ќе ви ја доловат улогата на волонтирање во заедницата, но и на фестивали. Панелистите, кои воедно се волонтери кои долги години се наоѓаат во светот на волонтерството ќе ви ја доловат сликата како е тоа да си волонтер но и ќе ве поттикнат да преземете некоја промена во вашата заедница.

Не го пропуштајте овој 45 минутен панел, каде ќе ви биде прикажен свет во кој секојa промена почнува од вас.

12:45 – 13:30
СЕБЕСЛПЖУВАЛКА претставува:

„Психолошко профилирање на партнер со Нарцистично растројство на личноста“

Модератор: Никита Попова (лиценциран психолог и психотерапевт)

Панелист: Тиана Ивановска (лиценциран психолог и европски акредитиран Гешталт психотерапевт)

Сакаш да слушнеш стручно профилирање на нарцистично растројство? Ти здосади од читање на клик бејт статии на оваа тема во кои многу читаш но учиш многу малку? Дојди на панел дискусија и профилирај заедно со експерти во областа на психологијата и психотерапијата.

Сабота 1ви јули
12:00 – 12:45

„Како да го работиш тоа што го сакаш и да заработуваш од тоа“

Модератор: Билјана Црвенковска

Панелисти: DJ Гоце САФ (диџеј и музички продуцент), Принцес Донатсу (режисер, сценарист, музички артист), Драш (уметник за тетоважи и графити);

Дали може да се живее од уметност? Кои се предизвиците и стапиците на „фриленсерството“ и какви компромиси треба да правиш за да го работиш тоа што го сакаш – а не да работиш за други (или да работиш две работи истовремено)? Дали фриленсерството е начин да се биде слободен и што тоа значи споредено со други професии?

12:45 – 13:30

BALKAN:MOST претставува:

“No escape from Balkan?”

Модератор: Анастасија Јуруковска (Password Production)

Панелисти: Зарина Првасевда, Мириан Колев (EUERPI), Жарко Ковачевиќ (САРС)

„Бегството“ од балканската музичка сцена и стекнувањето видливост на пошироко регионална сцена може да биде голем предизвик, но остварлива цел за уметниците.

Што значи музички извоз? Кои чекори треба да ги направи еден уметник за да се квалификува како спремен за музички извоз? На што се става поголем акцент денес: квалитетна презентација или квалитетно дело?

Слушнете што најактуелните артисти на Д Фест имаат да споделат, на кои точки треба да се фокусирате за да достигнете поголем успех и што следи потоа.

Недела 2ри јули

12:00 – 12:45

ЕКВАЛИС и ХЕРА МЛАДИ претставуваат:

„Иднина без млади – има кој да се испрати, нема кој да се врати!“

Модератор: Ана Секуловска

Панелисти: Надица Банишка – младински работник, активист, програмски асистент во Еквалис, Александар Шалевиќ – студент на универзитетот во Љубљана, Марта Чадиковска – младински работник, активист, координатор на ХЕРАмлади;

Викаат каде се младите, таму е и иднината. Ние пак, се запрашуваме каде всушност се младите? Додека сме сите заедно во Дојран на #дфест, дојдете да продискутираме околу феноменот на brain drain и ставовите на младинските активисти околу селењето, желбата на младите да се вклучат во заедницата и борбата за промени.

12:45 – 13: 30

СКОПСКО претставува:

„Дигитал или аналог!?!?“

Модератор: Васил Буралиев (ВБУ музички регистар)

Панелисти: Петар Маркоски (музичар/виолинист), Леон Шумански (Гола Планина Колектив)

Денес има многу начини za промоција на вашата музика преку стриминг платформите.

Ајде да видиме што прават или треба да поправат нашите артисти во однос на дигиталната дистрибуција и дали имаат совети кои би можеле да ви помогнат максимално да ја искористите.

Колку време пред објавување ви треба да го спремите вашиот материјал? Кои се бројките на слушатели и љубители кои би сакале да ги достигнете? Дали функционира процесот на објавување на плејлисти ако во регионот нема уредувачи на дигиталните музички платформи? Дали се квалификувате како артист спремен за музички извоз или сте во ранг на локалното ниво?

На „Д Фестивал“ сакаме да им пружиме на младите уметници едукативен панел каде што ќе можат да слушнат и да научат што е дигитална дистрибуција и како најдобро да ја искористат како алатка за развивање на нивната кариера во областа на уметноста и културата.

GOBLIN GAMES

10:00 – 18:00

Oснован во 2001-ва година од љубители на друштвени игри, Гоблин е природна еволуција на ентузијастичките собири на играчи по гаражи и други тогаш достапни простори(и). Kако продавница, Гоблин својот животен пат го започна во трговскиот центар Буњаковец, каде што живее и расте до ден денес, обединувајќи ги сите профили на аналогни играчи во една голема играчка заедница. 

БУБАЊЕ: ПРЕДАВАЊЕ И РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНСЕКТИ СО ФРУТ БАТ

13:30 – 14:30

Јас сум Еди aka FROOT BAT, дипломиран биолог и млад активист. Ќе предавам за инсектите и други животни кои можеме да ги сретнеме во Дојран и пошироко.

Предавања:

Муви и комарци: наши најголеми непријатели?

Змии, жаби, пајаци: како да ги засакам?

Работилница:

AirBnBee – како се прават хотели за пчели

ЖИВА СТАТУА

Уличната перформативна уметност има секогаш посебно место во Плоштарт на Д Фестивал, а годинава во овој дел од програмата Сара Милевска ќе ни приреди шоу како жива статуа и ќе ни покаже дека не е сѐ како што ни се чини на прв поглед!

Со својот перформанс таа сака да додаде момент на спокој во кампот, кој ќе ги натера минувачите да се впуштат во пријатната атмосфера и заедно со нејзе да ги прослават убавините на Д Фестивал.

Инспирирана од љубовта и водата како клучни елементи, Сара има подготвено две статуи преку кои поетски ќе ги претстави нејзините чувства. Со грациозни движења навезени со безброј симболики, таа ја акцентира придорната убавина на водата – Дојранското езеро, и трансформативната моќ на љубовта.

ЗБОРЕЧКИ ГЛАВИ: ДЕБАТИ

12:00 – 13:30
Оваа година, Д фановите ќе имаат можност да слушаат дебати/панели од страна на млади активисти, македонски творци, музички професионалци кои ќе опфатат секакви теми кои засегаат волонтирање, активизам, поддршка и совети за нови артисти, и разноразни други теми водени од модератори кои се залагаат за иднината на младите во Македонија и пошироко.

Петок 30ти јуни
12:00 – 12:45

КРИК+НОВУС претставуваат:
“Дали волонтираш и зошто не – Зошто е важно да се волонтира на фестивали”
Модератор: Игор Димовски
Панелисти:
Лиса Салес – Дипломиран социјален работник од Кан, Франција и Волонтер во КРИК
Ана Марија Јованова – Млад Европски Амбасадор и Волонтер во НОВУС
Данче Кирова – Волонтер во НОВУС
Панел дискусијата ке трае 45 минути од кои 15 минути ќе бидат одвоени за поставување на прашања од страна на публиката.

Дали сте спремни да бидете инспирирани да направите промена? Придружете ни се на панелот организиран од Центар за истражување и анализи НОВУС заедно со КРИК да слушнете млади волонтери кои се спремни да споделат искуства со вас.

“Дали волонтираш и зошто не” и ”Зошто е важно да се волонтира на фестивали” се двете теми што ќе ја разгорат вашата страст за волонтерство и ќе ви ја доловат улогата на волонтирање во заедницата, но и на фестивали. Панелистите, кои воедно се волонтери кои долги години се наоѓаат во светот на волонтерството ќе ви ја доловат сликата како е тоа да си волонтер но и ќе ве поттикнат да преземете некоја промена во вашата заедница.

Не го пропуштајте овој 45 минутен панел, каде ќе ви биде прикажен свет во кој секојa промена почнува од вас.

12:45 – 13:30
СЕБЕСЛПЖУВАЛКА претставува:

„Психолошко профилирање на партнер со Нарцистично растројство на личноста“

Модератор: Никита Попова (лиценциран психолог и психотерапевт)

Панелист: Тиана Ивановска (лиценциран психолог и европски акредитиран Гешталт психотерапевт)

Сакаш да слушнеш стручно профилирање на нарцистично растројство? Ти здосади од читање на клик бејт статии на оваа тема во кои многу читаш но учиш многу малку? Дојди на панел дискусија и профилирај заедно со експерти во областа на психологијата и психотерапијата.

Сабота 1ви јули
12:00 – 12:45

„Како да го работиш тоа што го сакаш и да заработуваш од тоа“

Модератор: Билјана Црвенковска

Панелисти: DJ Гоце САФ (диџеј и музички продуцент), Принцес Донатсу (режисер, сценарист, музички артист), Драш (уметник за тетоважи и графити);

Дали може да се живее од уметност? Кои се предизвиците и стапиците на „фриленсерството“ и какви компромиси треба да правиш за да го работиш тоа што го сакаш – а не да работиш за други (или да работиш две работи истовремено)? Дали фриленсерството е начин да се биде слободен и што тоа значи споредено со други професии?

12:45 – 13:30

BALKAN:MOST претставува:

“No escape from Balkan?”

Модератор: Анастасија Јуруковска (Password Production)

Панелисти: Зарина Првасевда, Мириан Колев (EUERPI), Жарко Ковачевиќ (САРС)

„Бегството“ од балканската музичка сцена и стекнувањето видливост на пошироко регионална сцена може да биде голем предизвик, но остварлива цел за уметниците.

Што значи музички извоз? Кои чекори треба да ги направи еден уметник за да се квалификува како спремен за музички извоз? На што се става поголем акцент денес: квалитетна презентација или квалитетно дело?

Слушнете што најактуелните артисти на Д Фест имаат да споделат, на кои точки треба да се фокусирате за да достигнете поголем успех и што следи потоа.

Недела 2ри јули

12:00 – 12:45

ЕКВАЛИС и ХЕРА МЛАДИ претставуваат:

„Иднина без млади – има кој да се испрати, нема кој да се врати!“

Модератор: Ана Секуловска

Панелисти: Надица Банишка – младински работник, активист, програмски асистент во Еквалис, Александар Шалевиќ – студент на универзитетот во Љубљана, Марта Чадиковска – младински работник, активист, координатор на ХЕРАмлади;

Викаат каде се младите, таму е и иднината. Ние пак, се запрашуваме каде всушност се младите? Додека сме сите заедно во Дојран на #дфест, дојдете да продискутираме околу феноменот на brain drain и ставовите на младинските активисти околу селењето, желбата на младите да се вклучат во заедницата и борбата за промени.

12:45 – 13: 30

СКОПСКО претставува:

„Дигитал или аналог!?!?“

Модератор: Васил Буралиев (ВБУ музички регистар)

Панелисти: Петар Маркоски (музичар/виолинист), Леон Шумански (Гола Планина Колектив)

Денес има многу начини za промоција на вашата музика преку стриминг платформите.

Ајде да видиме што прават или треба да поправат нашите артисти во однос на дигиталната дистрибуција и дали имаат совети кои би можеле да ви помогнат максимално да ја искористите.

Колку време пред објавување ви треба да го спремите вашиот материјал? Кои се бројките на слушатели и љубители кои би сакале да ги достигнете? Дали функционира процесот на објавување на плејлисти ако во регионот нема уредувачи на дигиталните музички платформи? Дали се квалификувате како артист спремен за музички извоз или сте во ранг на локалното ниво?

На „Д Фестивал“ сакаме да им пружиме на младите уметници едукативен панел каде што ќе можат да слушнат и да научат што е дигитална дистрибуција и како најдобро да ја искористат како алатка за развивање на нивната кариера во областа на уметноста и културата.

GOBLIN GAMES

10:00 – 18:00

Oснован во 2001-ва година од љубители на друштвени игри, Гоблин е природна еволуција на ентузијастичките собири на играчи по гаражи и други тогаш достапни простори(и). Kако продавница, Гоблин својот животен пат го започна во трговскиот центар Буњаковец, каде што живее и расте до ден денес, обединувајќи ги сите профили на аналогни играчи во една голема играчка заедница. 

БУБАЊЕ: ПРЕДАВАЊЕ И РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНСЕКТИ СО ФРУТ БАТ

13:30 – 14:30

Јас сум Еди aka FROOT BAT, дипломиран биолог и млад активист. Ќе предавам за инсектите и други животни кои можеме да ги сретнеме во Дојран и пошироко.

Предавања:

Муви и комарци: наши најголеми непријатели?

Змии, жаби, пајаци: како да ги засакам?

Работилница:

AirBnBee – како се прават хотели за пчели