ALICE IN WONDERBAND

Alice in Wodnerband е дуо изведувачи кои ја спојуваат музиката на светот и необични ритмови од Балканот со телесна музика и телесна перкусија. Ана Врбашки и Марко Дињашки настапуваат на театарски и концертни сцени, а се и пар во животот, живеејќи во природа, близу Националниот парк Фрушка гора.

 

Нивниот уникатен начин на живот ги поврзува музиката со телото и природата. Нивните настапи се ритмични и вибрираат, моќни и енергични, крстопат на танцот, сценското движење и музиката. Длабоко, примордијално искуство ја води публиката на патување низ Балканот, како и во длабините на човековата суштина. Тие создаваат заедница на пеење и реакоплескање со публиката, чувствувајќи се приземјени и инспирирани.

 

Бендот изведува песни на единаесет јазици низ Европа (Германија, Франција, Италија, Турција итн.) и во поранешниот Југословенски регион. Докажуваат дека во вечно бурната Балканска област постои единство преку културата, музиката и движењето, што носи разбирање и помирување. Во моментов се дел од програмата MOST за извоз на Балканската музика.

 

Алиса во Вондербенд настапуваат на големи сцени (настапија на Mountain Music фестивалот во Дивчибаре или Карловачки гроздобер во Сремска Карловица пред илјадници луѓе), како и на помали сцени.

 

Првиот албум RikaTaka, New Balkan Rhythm беше издаден од германската издавачка куќа CPL Music и се најде на седмото место на европската топ листа за музика на светот во декември 2022 година. Албумот претставува спој на различни жанрови, акустична и електронска музика, традиција и современ израз на уметникот. Заснован на балканската музичка традиција и нерегуларни ритмови, тој го навежува западното срце да прескокне и да се синхронизира со посебните звуци на телесната музика. Песните од Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Македонија, Бугарија, Молдавија, Грција, Турција, Албанија, Косово, па дури и Унгарија, нудат широк спектар на звуци и ритмови.