Со Фолтин комплетирана е програмата на Д Фестивал

  • 1
  • 01/07/2019
foltin novosti

Веројатно најавтентичните, неконвенционални музичари на домашната сцена Фолтин настапуваат на главната сцена на Д Фестивал 2019!

Бендот кој постои повеќе од 20 години доаѓа на Д Фестивал со својата бескрајно имагинативна музика, суптилна и шармантна како ретко која друга, годинава збогатена и со новиот, одличен албум.

Фолтин е бенд од Битола, кој постои од 1995 година. Тие се невообичаен склоп на музичари, чија музика тешко се дефинира и секој обид да се вметне во конкретен музички жанр станува неуспешен. Фолтин создава суптилна и шармантна музика, која го меша расположението на улична музика со импровизација на џез. Нивната музика е надреална, страсна и духовите, која се карактеризира со фантастична танцова атмосфера, постигната со брзиот македонски ритам. Јазикот со кој се отпеани песните е имагинарна мешавина или фонетска имагинација на светски јазици како шпански, француски, романски, португалски…

Фолтин се опишува себеси како псевдо-емигрантско кабаре и често нивните концерти се претвораат во реални изведби. Тоа не е чудно да се замисли кога ќе се земе предвид фактот што тие работеле на музика за театарски претстави.

Бендот освен во Македонија, има настапувано и во Хрватска, Италија, Австрија, Словенија, Србија, Босна и Херцеговина, Албанија, Бугарија, Унгарија, Белгија, Англија, Либан, Турција, Холандија и Франција.